Blogg

Det bästa med Råslätt

Sibel Akdogan står i danslokalen i Råslätt mot en vägg

Sibel Akdogan tränar dans med tjejerna varje vecka i deras lokal i Råslätt, Jönköping. Det har hon gjort i nio år.

I bostadsområdet Råslätt i Jönköping dansar Sibel Akdogan och tjejerna nästan varje kväll. De dansar för att de tycker att det är kul och för att de älskar Råslätt.

Tjejerna äger dansgolvet

Lamporna i danslokalen är tända när vi kommer dit klockan fem på eftermiddagen. Några tjejer är där och hänger efter skolan. Men det är först imorgon de har sina danskurser. Ikväll har Sibel bjudit in till en kurs för bara killar, men hon är osäker om de kommer.

– De törs inte riktigt. Här är det bara tjejer som hänger annars. Vi måste gå ut i skolor och prata så fler killar vågar komma hit och dansa, säger hon.

Vi frågar Sibel hur länge Mix Dancers i Jönköping har funnits.

Jag har tränat tjejer i dans sen jag var 13 år. Jag är tjugotvå nu, svarar hon.

Började i en liten lokal hos Unga Örnar

Redan för nio år sedan tränade Sibel och hennes kompisar massa tjejer i dans. Då hade hon själv dansat sen hon var sex år. De hade ingenstans och vara och letade en lokal för att kunna hålla lektionerna i. Unga Örnar hade en och det var här de sedan stannade.

– Det var trångt i lokalen som egentligen var en liten lägenhet. Men Annika på Unga Örnar hon stöttade oss och hjälpte till att fixa massa uppträdanden, säger Sibel om hur det var när de blev en Unga Örnar-dansgrupp.

När fritidsgården i Råslätt flyttade en trappa upp i aktivitetshuset blev en lokal ledig. Sibel och hennes ledare kunde då flytta in där. Det var lite sunkigt och inte riktigt anpassat för att dansa där heller. Men de ville skapa något eget.

– De frågade om vi ville måla om. Vi fick lämna in färgkartor och sen köpte de in färger åt oss. De trodde väl aldrig att vi skulle komma med kartorna, men det gjorde vi.

Nu är lokalen klarlila och den har fått ett nytt golv. På ena sidan väggen är det speglar och på andra sidan har de målat sin logga – två uppochnervända händer som bildar ett M. Det är Sibel som har ritat bilden. Hon har märket på sin jacka, sin väska och på sin tröja. De ville komplettera Unga Örnar märket med en symbol som de hade skapat själva också.

– De andra tjejerna tyckte den var fin och vi har använt den som logga sen dess, säger Sibel.

Tjejerna dansar i lokalen i Råslätt

Nästan hundra barn och unga deltar i Unga Örnars dansverksamhet i Råslätt. Här spelar Lilla Sportspelgeln in ett inslag med Mix Dancers.

Låter unga ta plats och bestämma på riktigt

De som driver fritidsgården och Unga Örnars verksamhet i Råslätt kämpar för att barn och unga ska få vara med och skapa något tillsammans. Det märks också i danslokalen hos Mix Dancers. När ungdomarna själva får nycklarna till fritidsgården, till danslokalen och har makt över schemaläggning och aktiviteter då blir det bra. Det har både de vuxna och ungdomarna förstått.

Idag finns nästan hundra barn och unga med i Sibel och hennes tjejers dansverksamhet. De har uppträdanden och battlar i tävlingar. Och det går riktigt bra. Förutom att tävla och uppträda tränar Sibel ledarna för verksamheten. Hon har tagit ett kliv tillbaka för att släppa fram nya och yngre ledare. Det gör att de hela tiden växer.

mixdancers ledare

Nästan hundra barn deltar i dansverksamheten som leds av Sibel och de andra ledarna i Unga Örnar.

Det bästa med Råslätt

Annika som sitter i Unga Örnars distriktsstyrelse berättar för oss om när TV-programmet ”Den hemlige miljonären” på kanal 5 skulle komma ut till Råslätt. Det gick ut på att en miljonär skulle bosätta sig i området i en vecka och göra välgörenhet och för att hjälpa ungdomarna där.

Då var det många som engagerade sig. Varför skulle de vilja ha hjälp?, säger Annika.

Istället startades kampanjen ”Det bästa med Råslätt” där bland annat Mix Dancers ordnade massor med dansverksamhet för att visa upp allt bra som finns där. När ungdomarna själva får skapa något tillsammans så bildas gemenskap. Den kan inte ett TV-program med miljonärer ta ifrån dem. Det kan nämligen ingen göra. Råslätt kommer fortsätta att dansa.

Lyssna på avsnittet ”Det bästa med Råslätt” på Unga Örnars egen podcastkanal – Barnreporterpodden. Se avsnittet när Lilla Sportspegeln besöker Mix Dancers.