Blogg

Tomas och Ritta – nya i förbundsstyrelsen

I våras hade Unga Örnar kongress i Borlänge och då valdes en helt ny förbundsstyrelse. Vissa av ledamöterna har suttit i förbundsstyrelsen i flera år, medan flera blev invalda för första gången nu på kongressen. Framöver kommer vi att presentera den nya förbundsstyrelsen så att vi alla kan lära känna varje ledamot lite mer. Först ut är Tomas och Ritta, som båda två verkar vara ett fan av Sean Banan! 

Tomas Aronsson 23 årtomas

Tomas Aronsson är 23 år gammal och kommer från Luleå. Han har varit örn hela sitt liv. I maj i år blev han invald i förbundsstyrelsen.

 Jag är infödd i Unga Örnar och jag tror på vad vi kan göra tillsammans. Jag vill vara med och utveckla Unga Örnar så att vi växer och blir större, säger Tomas.

Tomas tar sig an rollen som styrelsemedlem med förhoppningen att Unga Örnar ska bli en mer jämlik organisation och samtidigt växa så att fler barn får ha kul i vår verksamhet. För att Unga Örnar ska bli en än mer jämlik organisation tror Tomas framförallt på tre tillvägagångssätt: att inkludera, inkludera och inkludera.

Vi är duktiga på att inkludera nationellt. Det ser du bara du tittar på förbundsstyrelsen, till exempel. Men vi behöver bli bättre på att se till att det gäller även ute i distrikten, på våra kollon och på lägren. Vi behöver utbilda fler i de frågorna så att alla blir bättre på att inkludera, säger Tomas.

Vad kan just du bidra med till Unga Örnar?

– Jag kan bidra med glädje, och jag vill även tro att jag är något av en idéspruta. I våra internationella sammanhang kan jag också bidra med mina språkkunskaper och min förmåga att knyta kontakter med människor.

Vilken barnrättspolitisk fråga tycker du är viktigast just nu?

– Psykisk ohälsa bland barn och unga. Problemet växer och det är fruktansvärt. Bara på fritidsgården där jag jobbar har vi förlorat tre barn de senaste två åren. Det är helt sjukt och vi måste göra något åt det, säger Tomas.

Vem skulle du helst bestiga Kebnekaise med, Sean Banan eller Pippi Långstrumps pappa?

– Sean Banan. Han är faktiskt inte så galen som hans karaktär är, i själva verket är han en väldigt klok person.

 

Ritta Tabib 19 år

rittaRitta är 19 år gammal och kommer från Köping. Hon har varit örn så länge hon kan minnas. Ritta valdes in i Unga Örnars förbundsstyrelse på kongressen i maj och har inte tidigare suttit i någon styrelse. Hon ställde upp för att hon ville lära sig mer om hur styrelsearbete fungerar, och det råder inga tvivel om varför hon valde att göra det i Unga Örnar:

Jag brinner för barns rättigheter och står för det som Unga Örnar står för. Att sitta i förbundsstyrelsen är en möjlighet för mig att lära mig mer om styrelsearbete men också ett sätt för mig att få hjälpa andra barn. Jag känner stolthet över att bli vald, säger Ritta.

Ritta vill att styrelsen de närmsta tre åren ska arbeta aktivt för att öka medlemsvärvningen, så att fler får ta del av Unga Örnars verksamheter. Hon vill också att Unga Örnars arbete för en jämlik och läxfri skola ska fortsätta.

Egentligen vill vi ju avskaffa läxor helt och hållet, för alla barn. Men nu är det som det är och då får vi jobba för att alla ska ha samma möjligheter, därför är vår läxhjälpsverksamhet så viktig, säger Ritta.

Vad kan just du bidra med till Unga Örnar?

– Jag kan bidra med min drivkraft. Jag vill, och vill man så kan man. Jag tror också att mina erfarenheter av läxläsning, läger och liknande aktiviteter kommer att underlätta när vi ska etablera oss på nya platser, säger Ritta.

Om du skulle bestiga Kebnekaise, vem skulle du helst ta med dig: Sean Banan eller Pippi Långstrumps pappa?

– Sean Banan. Det skulle ta lång tid och vi skulle nog ha kul på vägen.

 Vilken barnrättsfråga tycker du är viktigast just nu?

– Det är en svår fråga, då alla barnrättsfrågor är viktiga. Men nu när det har kommit hit många nyanlända flyktingar tror jag det viktigaste är att alla barn får tillgång till förskola och skola. Barnen måste lära sig svenska och det gör man inte om man bara sitter hemma. Jag tycker att alla borde få chansen att lära sig svenska, oavsett om man fått ett uppehållstillstånd eller inte, säger Ritta.