Blogg

Tajda och Christian: Alla är välkomna till Unga Örnar!

I våras hade Unga Örnar kongress i Borlänge och då valdes en helt ny förbundsstyrelse. Vissa av ledamöterna har suttit i förbundsstyrelsen i flera år, medan flera blev invalda för första gången. Just nu presenterar vi den nya förbundsstyrelsen några ledamöter i taget, så att vi alla kan lära känna varje ledamot lite mer. Nu är det Christians och Tajdas tur, som båda är riktiga ur-örnar, men har olika lång erfarenhet i förbundsstyrelsen.

Christian 24 år

Christian är 24 år gammal och kommer från christian1Borlänge i Dalarna. Han har suttit i Unga Örnars förbundsstyrelse sedan maj i år när han valdes in under kongressen. Han ställde upp eftersom han tycker att Unga Örnar är en fantastisk organisation som inte stänger dörren för någon.

Alla är välkomna här, vi sätter inga hinder. Därför är det så kul att få bidra till att göra Unga Örnar bättre. Det känns också kul att Dalarna får en röst på riksnivå, säger Christian.

När han valdes blev han lite förvånad, eftersom han först hörde fel när rösterna räknades upp. När det väl blev klart att han ändå valts in blev han glad.

Det kändes ju jättekul att få det förtroendet. Speciellt när Unga Örnar är en så anrik organisation med en så stolt historia, då har man verkligen något att bevisa, säger Christian.

Under den kommande kongressperioden vill han att Unga Örnar ska växa och få fler medlemmar.

När vi blir större får vi bättre möjlighet att påverka samhällsriktningen. Med de ideal vi har som organisation tror jag vi har stor potential att bli en positiv kraft i samhället, säger Christian.

Vad kan just du bidra med till Unga Örnar?

– Jag är en kille som gillar att få saker att hända. Jag vill sätta planer i verket, säger Christian.

Vilken död eller levande person vill du helst spendera en dag med?

– Två personer. Den ena är Marilyn Monroe, hon hade något mystiskt över sig. Hon var en ikon inom film- och modevärlden, men jag vill veta om hon verkligen var så mystisk i verkligheten. Den andre är Olof Palme, han var en person som stod upp för saker i världen och han sa sin åsikt utan att bry sig så mycket om vad andra tyckte. Han stod upp för sina ideal, avslutar Christian.

 

Tajda 18 år

tajda1Tajda är 18 år gammal och kommer från Karlskrona i Blekinge. Hon är lite av en veteran i styrelsesammanhang. För ett år sedan hoppade hon in som ersättare i Unga Örnars förbundsstyrelse och på kongressen i maj i år blev hon invald som ordinarie ledamot. Hon hoppades på att bli invald eftersom hon ville lära sig mer om styrelsearbete men samtidigt få möjligheten att påverka och tycka till om Unga Örnar.

Det är väldigt kul att se att så många unga tog plats i styrelsen den här gången. Den förra styrelsen var lite äldre men nu är vi fler som är yngre och det är roligt, precis som det ska vara i en barn- och ungdomsorganisation, säger Tajda.

Förutom att Unga Örnar ska bli ännu större och bättre på att ge barn en meningsfull fritid, vill Tajda utveckla det internationella samarbetet med till exempel Zimbabwe under de närmsta åren.

Det är viktigt att vi bidrar med något för att göra situationen bättre för andra barn runt om i världen. Men det är också viktigt att vi satsar på våra egna förorter, där barnen har det sämre än de som bor i rika områden, säger Tajda.

Vad kan just du bidra med till Unga Örnar?

– Glädje! Jag kan också bidra med mina åsikter och perspektiv som ungdom. Vi är en barn- och ungdomsorganisation och det ska märkas.

Vad är Unga Örnar för dig?

– Gemenskap och frihet. Alla är inkluderade och alla får vara med oavsett vem man är eller hur man ser ut. Man får tycka vad man vill och kan säga det utan att någon dömer dig för det.

Vilken död eller levande person vill du helst spendera en dag med?

– Beyoncé. Hon är både duktig på att sjunga och dansa men hon står också upp för feministiska ideal. Hon använder sin power för att förmedla bra budskap och det tycker jag är bra.