TAJDA SISIC

Möt LÖrNs handledare

Tajda Sisic är en av våra handledare i LÖrN. Vi passade på att byta några ord med henne och pratade om förhoppningar och förväntningar kring Unga Örnars nationella ledarskapsutbildning som går av stapeln i januari.

Tajda jobbar idag som integrationssamordnare, samtidigt som hon läser en master på Försvarshögskolan. Hennes engagemang startade som 8-åring i Blekinge där hon lockades in av lek och fika – en klassisk strategi för att locka barn och unga till Unga Örnars verksamhet. Två år senare satt hon med i styrelsen vilket hon beskriver som ”väldigt stort” för henne som 10 år. Engagemanget i Unga Örnar ledde så småningom till ett stort intresse för internationella frågor.

”Vi fick vara lite testpersoner inom de projekt som fanns när det kom till det internationella arbetet”

”När det kom till det internationella arbetet fick vi i Unga Örnar Blekinge testa väldigt mycket. Vi var dom första som hade utbytesprojekt med Zimbabwe. Så vi fick vara lite testpersoner inom de projekt som fanns när det kom till det internationella arbetet. Sen gick jag på en internationell örnutbildning med andra örnar inom örnparaplyet internationellt. Där fick jag verkligen upp ögonen för internationell solidaritet”.


Tajda har även suttit med i förbundsstyrelsen och var då den yngsta ledamoten någonsin inom Unga Örnar. Hon var 13 år och tyckte att det var väldigt häftigt. Speciellt att hälsa på i Stockholm och gå på viktiga möten. Än idag har hon god kontakt med ledarna som fick henne att gå med.

Vi kommer in på LÖrNen och pratar lite om vad Tajda hoppas kunna bidra med som handledare till deltagarna i utbildningen. 

 

” Vad som är viktigt kan också vara väldigt kul

”Jag hoppas att deltagaren kan få självförtroende att verkligen tro på sig själva. Att dom verkligen uppnår det dom vill göra. Jag vet att det är en av det största och viktigaste bitarna i det hela. Att man själv vågar och har någon som pushar och stöttar.  Alla som känner någonstans att dom vill lära sig och göra någon sorts förändring ska gärna söka LÖrNen.”

Tajda menar att man kan förvänta sig mycket av LÖrNen.

”Deltagarna får verktyg med sig för att veta hur man möter människor och veta hur man ska hantera vissa situationer. Dom kommer även att få möta personer som har väldigt kul. Man kan ha kul och göra viktiga saker samtidigt. Det som är viktigt kan också vara väldigt kul, om man verkligen brinner för det”.

Vi fortsatte prata om minnen från Unga Örnar. Vi pratade om hur Tajda åkte på erfarenhetsutbyte till Zimbabwe och hur häftigt det var när deras vänorganisation kom och hälsade på i Sverige. Det var mycket förväntningar.

”Vi var så oroliga för att det inte skulle funka att vi skulle ha utbytena. Men det blev så bra när vi träffade varandra. Det blev så klockrent, så perfekt. Alla var verkligen nöjda. Än idag har många av oss kontakt med varandra”.

Ett annat anmärkningsvärt minne hon beskriver var när de fick en inbjudan av AUF (norska arbetarpartiets ungdomsförbund) och Norges Unga Örnar till Utöya. Det var ett seminarium som handlade om extremism.

Tanja åkte dit som ledare och berättade att de unga som följde med tyckte att det var väldigt jobbigt men också jätte lärorikt.

”Dom förstod ju verkligen det här viktiga arbetet vi gör för allas lika värde. Många av dom som var på lägret kände detsamma. Någonstans inser man att ens engagemang och att man är med i en organisation som brinner för de rättigheterna stärker en själv, men också samhället.

Tajda är en av 9 handledare som kommer att finnas till för deltagarna i LÖrN. Sista anmälningsdagen är 15 nov. In och sök!

Deadline 15 nov

sv_SESvenska