1. Vad är en motion?

En motion är ett förslag. Om man vill göra förändringar i sin avdelning, sitt distrikt eller i hela organisationen kan man lägga en motion där man skriver vad man vill ändra och varför. Motionerna tas upp på årsmötet (avdelning och distrikt) respektive kongressen (riksförbundet).

Man skriver motioner för att det ska vara tydligt för alla vad man röstar om. Därför finns det ofta ett motionsstopp, en sista dag då man får lämna in motioner innan årsmötet. Det är för att styrelsen ska hinna behandla motionerna. Styrelsen brukar få säga vad de tycker om motionen. Det kan hjälpa de som röstar att ta sitt beslut att styrelsen ger sitt perspektiv och föreslår om man ska anta (godkänna) motionen eller inte.

För att förenkla texten kan vi sammanfatta den på följande sätt:

För att er motion ska övertyga fler att hålla med behöver ni använda bra argument. Inom retorik, ”konsten att övertyga”, finns tre sätt att påverka:

  • Ethos – visa att ni är trovärdiga och har erfarenhet av ämnet.
  • Pathos – väck känslor, t.ex. om ni vill rätta till en orättvisa.
  • Logos – använd logiska och faktabaserade argument.

 

Ni behöver inte använda alla tre sätt, men det är viktigt att förklara varför förändringen är bra. Kan ni hitta argument utifrån dessa tre perspektiv?

2. Hur skriver man en motion?

3. Exempel

Sara och Muhamed kommer fram till att de vill skriva en motion om att avdelningen ska anordna filmkvällar en gång i månaden. De börjar ta fram argument genom att försöka svara på varför är det bra med filmkvällar. De kommer fram till fyra argument:

  • Det är roligt att titta på film.
  • Alla barn har inte råd att gå på bio. Unga Örnar-avdelningen kan skapa biokänsla för alla.
  • Man kan lära sig av att se på film. Vi kan välja ut filmer som barn känner igen sig i och prata om dem efteråt.
  • Det är ofta mycket lek och spring i avdelningen. Det vore bra att ha en lugnare aktivitet också.

4. Skicka in en motion!

sv_SESvenska

NYHETSBREV

* indicates required